Nieuws

Op veler verzoek hierbij nog eens het filmpje over Muttathara wat op u kunt kijken op Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=C9mSZY-5_zk 
 

Muttathara schenkt oude correspondentie aan Maritiem Museum

Muttathara trof enkele oude rekeningen en kwitanties aan van N.V. Scheepsbouwwerf “De Industrie”, voorheen Firma D. Boot te Alphen aan den Rijn, met de firma Jb. Los te IJmuiden.

Deze stukken stammen uit de periode van 1922-1927 en hebben betrekking op de bouw en reparatie van enkele schepen van de Firma Los, welke een motorbeurtdienstbedrijf had. Sommige stukken hebben betrekking op de betaling van de rekeningen. Andere stukken hebben betrekking op de verzekering van de schepen Transporteur 1, 2, 3 en 4.

In de collectie van het Maritiem Museum bevonden zich al bouwtekeningen en bestekken van enkele schepen van Dhr. Los, waaronder de Transporteur. De stukken sluiten dus aan op andere stukken van scheepswerf “De Vooruitgang” van Boot zodat er een meerwaarde is.

Muttathara heeft besloten deze stukken aan het Maritiem Museum te schenken.Muttathara is nu ook op Facebook te vinden met een eigen pagina: Zoek op de term Kringloopwinkel Muttathara en Like ons op facebook. Hier kunt u nu ook onze wekelijkse meubel aanbiedingen volgen. 

 

Orgel voor Huis ter Wijck

 

Per ongeluk is er bij Muttathara een elektrisch orgel aangenomen. Daar is geen markt meer voor. Wij vonden dat erg zonde en waren al aan het informeren of we bijvoorbeeld een maatschappelijke organisatie konden vinden die we hier blij mee konden maken.

En of het zo bedoeld was; op donderdag staat er een oproep in de krant; Wie heeft er een orgel voor Huis ter Wijck.
Het orgel waarop gespeeld werd op de bovenverdieping waar dementerende ouderen wonen was kapot. Daarom was het pleeg- en verzorgingshuis op zoek naar een ander.

Wij hebben per omgaande contact opgenomen en het orgel aan hun geschonken. Uiteraard werd hier zeer verheugd op gereageerd. Zaterdag 29 december is het orgel overgedragen aan Huis ter Wijck. Muttathara hoopt dat ze hier nog vele jaren plezier aan zullen beleven.

 

Muttathara bij de Dag van de duurzaamheid

 

10 oktober was de landelijke dag van de duurzaamheid. Castricum heeft hier voluit aan meegedaan.

Er werden door vele stichtingen, instanties en bedrijven stands ingericht in de hal van het Gemeentehuis.

Een ieder kon zo laten zien wat zijn of haar duurzame acties zijn.

Dit waren zeer uiteenlopende stands. Een greep; CAlorie, Tuin van Kapitein Rommel, Letsa (die voor de geweldige catering zorgde), Creatieve Wieven en de Permatuin Groep.

En natuurlijk onze stand: Muttathara. Wij hebben hier geprobeerd de nadruk te leggen op alles wat niet verkoopbaar is. Wat doet Muttathara nu bijvoorbeeld met oud papier en oud ijzer. Of brillen en kleding. Aan de hand van een schema hebben wij getracht dit te visualiseren.

Wij denken dat dit een goed initiatief is geweest wat zeker voor herhaling vatbaar is.

 

                              

 

Productenstroom

 

Klaas Zonjee in het zonnetje

 

Bij Muttathara is het de kunst om de constante goederenstroom binnen een beperkte ruimte op gang te houden. Wat bij de goederenafgifte binnenkomt, moet zo snel mogelijk gesorteerd de winkel in. Een belangrijke spil in dat gebeuren is de winkelbaas, die meehelpt, transport regelt enz. Best een drukke baan, maar wel één die Klaas Zonjee, nu 83, met plezier vervult.

 

Elke dinsdag en donderdag is hij present maar afgelopen donderdag werd de leiding hem gedurende korte tijd uit handen genomen. De voorzitter van Muttathara, Karin Mulder, en burgemeester Mans waren beiden naar de Castricummerwerf gekomen, om Klaas in aanwezigheid van zijn familie in het zonnetje te zetten naar aanleiding van zijn 25jarige jubileum als vrijwilliger. De verrassing kwam voor hem werkelijk als een donderslag bij heldere hemel. Uiteraard was hij verguld met de zijn benoeming tot lid in de orde van Oranje Nassau, maar het had van hem niet gehoeven. Klaas: “Ik vind 25 jaar vrijwilligerswerk geen verdienste, want ik doe het met plezier. Anders was ik er allang mee opgehouden. Ik vond het leuk om na mijn vroegpensionering nog wat om handen te hebben en onder de mensen te zijn.” En dat zegt hij niet uit valse bescheidenheid, maar hij meent het oprecht. Het is overigens niet het enige vrijwilligersjubileum van Klaas Zonjee. Daarvoor was hij 29 jaar actief als bestuurslid en jeugdleider bij Vitesse ’22 en nog steeds is hij – na 50 jaar – aanwezig bij alle thuiswedstrijden”

Veel bezoekers van Muttathara kennen hem ongetwijfeld en sommigen zullen hem in gedachten hebben als een mopperkont. Mopperen kan Klaas, maar nooit lang. Daarvoor heeft hij veel te veel humor en voor Muttathara is hij een gouden kracht.

Vlnr: Kleindochter Laura, zijn vrouw Doortje, dochter Christa, de jubilaris, zoon Bas en burgemeester Mans; alleen dochter Annelies ontbreekt.

 

 

Artsen Zonder Grenzen

Als Muttathara hebben we Artsen Zonder Grenzen gesponsord. Zaterdag 23 augustus hebben 2 heren uit Kongo en 1 uit Zuid-Sudan kleding, schoenen en huisraad uitgezocht om mee te nemen naar hun respectievelijke families en dorpen. Alle drie hadden een koffer vol met zeer bruikbare goederen. Hiervoor is het symbolische bedrag van € 5 betaald. Met deze spullen kunnen zij een heel dorp helpen.

Wij zullen 1x per jaar onze medewerking verlenen aan een dergelijke sponsoring van Artsen zonder Grenzen.

 

 --- oo ---

CASTRICUM - Een onbekend gezelschap en een chique dame met viool. De afbeeldingen staan op glazen negatieven die de familie Camps uit Castricum vond achter een steendruk van Rembrandt in een fotolijst.

Mijn vrouw had afgelopen dinsdag een lijstje bij Mutathara gehaald’’, vertelt Maarten Camps. ,,Donderdagavond wilden we een tekening van mijn zoontje inlijsten. Achter de steendruk van de Anatomische les van Rembrandt zaten twee glazen negatieven, iets groter dan A5-formaat en iets kleiner dan een A4’tje.’’

De glasnegatieven werden ingescand en omgezet naar positieven. Zo kwam een vrouw met viool tevoorschijn. En een gezelschap - vermoedelijk op een veranda. Maarten schat dat de foto’s rond 1850 moeten zijn gemaakt. Maar wie erop staan, is niet duidelijk.

Maarten: ,,Bovendien vraag ik me af waarom iemand negatieven zou stoppen achter een steendruk. Ik dacht eerst dat de foto’s gemaakt waren bij Duin en Bosch, maar de gefotografeerde mensen zien er daarvoor te chique uit. Misschien is het een familie. Maar of ze uit Castricum komen weet ik niet.’’        

 

IMG 20140822 120523          IMG 20140822 120428 

  Bron: Noordhollands Dagblad

 --- oo ---

 

  • Muttathara steunt "Stichting Opkikker"

In 2014 gaat Stichting Opkikker door met het inzamelen van oude mobiele telefoons. Voor iedere ingezamelde telefoon krijgt Stichting Opkikker een vergoeding. De opbrengst van de mobieltjesactie komt volledig ten goede aan de organisatie van Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind.

Een jonge ambassadeur uit Limmen komt regelmatig de mobieltjes bij Muttathara ophalen.