Project van de maand mei


Uit de vele projecten die wij jaarlijks financieel ondersteunen belichten wij iedere maand een project.
Deze maand gaat het over het Mental Patients Home, een opvangtehuis voor verstandelijk gehandicapten in India. Een initiatief van Father Thomas Thekkedath.

IMG 3332
Mental Patients Home


Mental Patients Home
Op initiatief van Father Thomas Thekkedath werd in 2007 gestart met de bouw voor een onderkomen voor  vrouwen met een verstandelijk handicap en een psychische stoornis: het Mental Patients Home.
Inmiddels hebben ongeveer 100 vrouwen hier onderdak gevonden, 15 van hen zijn bedlegerig. Deze vrouwen waren veelal door families en gemeenschap verstoten. Voor de bouw werden zij tijdelijk opgevangen in een huurhuis of zwierven zij op straat. De hulp die zij ontvingen beperkte zich tot het verstrekken van kleding en voeding. Er waren geen middelen voor verdere zorg.
In het Mental Patients Home worden de vrouwen liefdevol opgevangen en verpleegd. Er wordt veel tijd en aandacht aan hen besteed al bestaat de luxe van een activiteitenbegeleiding of een dagprogramma, zoals wij dat hier kennen, niet in India. Het huis is uitsluitend bestemd voor vrouwen omdat de Indiase cultuur voorschrijft dat mannen en vrouwen gescheiden moeten blijven.

Uitbreiding
Na de bouw van het huis konden dankzij latere donaties van Muttathara het aantal bedden en toiletten worden uitgebreid. Daarnaast kwam er een overkapping op het dak om het wasgoed te beschermen tegen de felle zon en de regen.

IMG 3329

Father Thomas Thekkedath
Fr. Thomas Thekkedath en Muttathara zijn al vele jaren nauw met elkaar verbonden. Als geen ander weet Thomas wat het betekent om een kans te krijgen; dankzij de steun van de familie Oudejans uit Castricum kon Thomas de opleiding tot katholiekpriester volgen. Na het voltooien van deze opleiding in 1964 zet hij zich tot op de dag van vandaag onvermoeibaar én met veel inzicht in voor ieder die zijn aandacht en hulp nodig heeft. Met zijn enthousiasme weet hij zijn medemens te motiveren en bereikt hij vele doelen. Fr. Thomas wordt door velen gerespecteerd waaronder zijn Bisschop.
Muttathara steunt veel van zijn initiatieven, waaronder leerprojecten voor kinderen. Dankzij deze projecten leerden inmiddels duizenden kinderen lezen en schrijven waardoor zij een opleiding konden volgen. Daarnaast krijgen (jonge) vrouwen de kans zich te ontplooien en te gaan werken. Het Mental Patients Home is een uniek project omdat in India bijzonder weinig aandacht is voor deze vergeten groep mensen.

Ga voor meer achtergrondinformatie over Fa. Thekkedath naar Geschiedenis.

 

 

 
De plaats voor extra toiletten

Vorige projecten:
* Project april


Klik hier voor algemene informatie over Projecten