Muttathara steunt onderzoek naar meisjesbesnijdenis in Gambia

Het profielwerkstuk. Voor veel middelbare scholieren de piece de résistance van hun schoolcarrière. Inez, Kayleigh en Sanne van het Jac. P. Thijsse College pakte het groots aan en zetten een onderzoek op naar meisjesbesnijdenis in Gambia. Door o.a. een bijdrage van 2500 euro van Muttathara werd hun project realiteit. In Gambia interviewden ze in een week tijd verschillende meisjes, vrouwen, beleidsmaker en medici. Ook kwamen 7 Gambiaanse leeftijdsgenoten naar Nederland om over meisjesbesnijdenis te praten. Om nog meer over het onderwerp te leren bezochten ze samen antropoloog Edien Bartels (verbonden aan de Vrije Universiteit). Waarom doen mensen nog steeds aan meisjesbesnijdenis, terwijl het bij de wet verboden is en er zoveel argumenten tegen zijn? Edien Bartels: ‘’Om daar iets meer van te begrijpen, helpt het misschien om er vanuit een cultureel perspectief naar te kijken. Bij een ritueel zit er altijd een verborgen betekenis achter de alledaagse argumenten die mensen aandragen. Bij meisjesbesnijdenis gebruiken mensen vaak het argument dat het schoner zou zijn, maar eigenlijk is het een rite de passage die maakt dat iemand voortaan als vrouw wordt geïdentificeerd.’’ Dat maakt meteen duidelijk waarom het zo moeilijk is om ermee te stoppen. Als je jouw dochter niet laat besnijden, is de kans aanwezig dat ze om die reden geen huwelijkspartner vindt. De groep heeft hard gewerkt aan hun profielwerkstuk én een beleidsdocument voor Gambia. We zijn trots op het feit dat Muttathara aan dit onderzoek heeft mogen bijdragen. Wil jij ook bijdragen? Breng dan je gebruikte goederen bij ons langs, of kom eens gezellig wat kopen.