Help Annie Helpen – koop een boek

Tussen 2 en 13 oktober is het weer Kinderboekenweek, ook bij Muttathara. Deze week gaan alle opbrengsten van de boekenafdeling naar een speciaal geselecteerd goed doel. Dit jaar geven we de opbrengst aan Annie Assendelft. Muttathara-reporter Marije interviewde Annie over haar project in Ethiopië.

 

Je zet je nu al jaren in voor vrouwen met H.I.V. in Ethiopië. Wat heeft je geïnspireerd?

Pastoor Kaleab vertelde mij eens over Martha, een met H.I.V. besmette weduwe met drie kinderen. Ze kon niet werken vanwege haar ziekte en had dus geen geld om voor haar kinderen te zorgen. Denkende dat ze niet lang zou leven, gaf ze haar twee jongste kinderen op voor adoptie, de oudste hield ze. In 2011 organiseerde de pastoor een reis naar Ethiopië. Ik ging mee om Martha te ontmoeten. Met ingezameld geld zorgde ik dat Martha geholpen werd, en is de kappersopleiding van haar dochter betaald. Zij is nu getrouwd en Martha is zelfs oma.

Wat fijn dat het zo goed gaat met Martha. Is zij de enige die je ondersteunt met geld vanuit Nederland? 

Nee, zeker niet. Inmiddels zorg ik voor negen moeders en elf weeskinderen, allen besmet met H.I.V.

Waarom is juist de steun voor deze vrouwen en kinderen zo belangrijk?

Deze gezinnen leven zonder inkomen, water, w.c., licht, ze hebben eigenlijk bijna niets. Ze zijn in het land een vergeten groep, daarom is het zo belangrijk dat wij wel aan ze denken.

Waar gebruik je de opbrengsten vanuit Muttathara voor?

In de eerste plaats voor eten. Medicijnen krijgen ze gelukkig van de overheid. Maar zonder eten kunnen ze de medicijnen niet goed innemen. Met het geld dat overblijft koop ik kleding, dekbedden en ook matrasjes voor de kinderen anders slapen zij op de grond. Ik zie dat de kwaliteit van leven verbetert, de moeders iets minder zorgen hebben en hun kinderen naar school kunnen. Daar doe je het voor! Als alles meezit ga ik volgend jaar weer naar Ethiopië (dit bekostig ik natuurlijk zelf). Ik kan dan ook ter plekke bekijken wat de gezinnen nodig hebben en spulletjes kopen.

Heb je nog tips voor de inwoners van Castricum en omstreken?

Natuurlijk! Blijf Muttathara bezoeken, er wordt zoveel mooi en goed werk verricht door de vrijwilligers. En ruim je boekenkast op, zodat er tijdens de boekenweek veel leuke boeken verkocht kunnen worden. De opbrengst kan ik weer mooi gebruiken voor mijn missie!

Stichting Muttathara hoopt natuurlijk op een mooie opbrengst tijdens de Kinderboekenweek. Vorige boekenweek bedroeg de opbrengst van de boekenafdeling € 1900,-. Helpen jullie ons aan een record-opbrengst dit jaar? Muttathara is geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 – 15.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 14.00 uur. Tot in de winkel!