Voorzitters Kringloopwinkel Muttathara in de spotlights

Op 17 december zwaait Elly Oude Elferink na vier mooie jaren af als voorzitter van Stichting Castricum helpt Muttathara. Gelukkig is er een waardig opvolger gevonden in Castricummer Tim de Heer. Muttathara-reporter Marije zette Tim en Elly tegenover elkaar, zodat ze elkaar het hemd van het lijf konden vragen. Over de ervaringen van Elly en de toekomstplannen van Tim.

Tim: hoe ben jij bij Muttathara terechtgekomen Elly?

Elly: ‘Ik woonde al meer dan 10 jaar in Castricum en vond het tijd om maatschappelijk actief te worden. Ik heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt. Deze kennis kwam goed van pas want zo kon ik meedenken over hoe je goede bestemmingen kiest voor de opbrengsten van Muttathara. We bleken een goede match.

Elly: hoe ben jij hier eigenlijk terecht gekomen Tim?’

Tim: Ik woon 14 jaar in Castricum, ongeveer even lang als jij denk ik, en de afgelopen jaren begon ik me steeds meer te interesseren voor Castricum in het algemeen en de laatste twee jaar ook voor de politiek in ons dorp. Met mijn ervaring in de retail denk ik m’n steentje voor Muttathara wel bij te kunnen dragen. Het lijkt me ook interessant om met zoveel vrijwilligers samen te werken.

Tim: ’Heb je veel geleerd van het werken met vrijwilligers Elly’? 

Elly: Zeker weten. Als ik terugkijk typeer ik mezelf als behoorlijk ‘corporate’, ik dacht in management aanpak en resultaten. Maar ik zie nu: het draait echt om mensen. Ik sta er nog steeds van te kijken hoeveel inzet de vrijwilligers hebben. En dat komt dus niet door salaris of bonus, want dat is er allemaal niet, maar echt door eigen motivatie. Dat vind ik geweldig! Tim: nu ik sinds een maandje meekijk in de organisatie valt me dat ook ontzettend op. De betrokkenheid is heel groot, de gemiddelde leeftijd ligt een stuk hoger dan ik had verwacht en er zijn ontzettend veel vrijwilligers betrokken bij de stichting. Elly: Dat klopt. Wat ik ook heel leuk vind aan mijn tijd bij Muttathara is dat ik ontzettend veel leuke mensen heb ontmoet, met positieve energie. Allemaal met het hart op de juiste plaats.

Elly: hoe ga je de vrijwilligers eigenlijk allemaal leren kennen?

Tim: Dat gaat denk ik wel even duren maar ik ga zo vaak mogelijk mijn gezicht op verschillende dagen laten zien, mensen aanspreken en laten weten dat ik ook altijd aanspreekbaar ben en iedereen me kan mailen.

Tim: Zijn er nog dingen die je graag anders zou zien bij Muttathara?

Wat ik eerst graag wil beantwoorden is de vraag: wat hoeft er niet te veranderen. En dat is de inzet van vrijwilligers maar ook de inzet van de mensen die de moeite nemen artikelen die ze zelf niet meer nodig hebben naar Muttathara te brengen. Zonder hen zou er ook geen Muttathara zijn. Maar er kunnen zeker dingen beter: we hebben te weinig ruimte bij de ‘inbreng’, daar moeten we echt een oplossing voor vinden. Ook kunnen we nog verder gaan in het kiezen van de goede doelen die we steunen en lijkt het me goed om nog meer doelen op te zoeken die gesteund worden door inwoners van Castricum en omgeving. Het is prachtig wanneer het voor mensen die hun artikelen brengen, beter zichtbaar is welke doelen er worden gesteund. Ook is het leuk om de samenwerking met het Jac. P. Thijsse college goed te onderhouden. Daar worden kinderen in Gambia en Castricum wijzer van.

Tim: Bedankt voor de tips Elly. Werken jullie eigenlijk ook samen met de gemeente?

Elly: Jazeker. We spreken nu met de gemeente over de rol die Muttathara kan spelen bij het hergebruik van materialen die bij de Schulpstet worden ingeleverd. En burgemeester Toon Mans is groot fan van Muttathara en heeft zelfs wat projecten in India bezocht.

Elly: Tim, je bent er nu al even, wat is het leukste dat je hebt meegemaakt bij Muttathara?

Dat was toch wel dat ik samen met mijn vrouw meteen ben uitgenodigd voor het jaarlijkse etentje met alle vrijwilligers. Wat een ontvangst, opkomst en wat een feest! De perfecte start van een mooi voorzitterschap waarbij ik hopelijk veel kan betekenen voor de stichting en alle goede doelen die we met de opbrengsten steunen.

 

Wil je zelf ook helpen? Kom naar de boekenhoek op 17, 19 of 21 december. Op deze dagen gaat de opbrengst van boekenverkoop naar Stichting Raja. Hun doel? 1000 Indiase kinderen in het nieuw steken met de kerst!